Informatie & Inspiratie

Informatie & Inspiratie

Na het lezen van het boek ‘Snurker word wakker!’ (of al voor je eraan begint) heb je misschien vragen of behoefte aan  meer informatie of ben je benieuwd naar mijn inspirators. Ik heb ze hier voor je op een rijtje gezet.

Behandelaar
De eerstaangewezen plek om informatie te vinden, is altijd je behandelaar. Als je denkt dat je mogelijk apneu hebt, kaart het dan zo snel mogelijk aan bij je huisarts. Ben je al in behandeling voor een van de ziektes of aandoeningen die mogelijk voortkomen uit (nog niet ontdekte) apneu, dan kun je het vermoeden van apneu aankaarten bij de cardioloog, internist of neuroloog waar je behandeld wordt.

Heb je de diagnose apneu gekregen, dan kun je terecht bij degene bij wie je onder behandeling bent. Dat kan de longarts, de kno-arts, de neuroloog of de apneuverpleegkundige zijn. Als je een mra hebt of krijgt, is de gespecialiseerde tandarts de aangewezen persoon om bij problemen of vragen te raadplegen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je bij een van de gespecialiseerde slaapcentra behandeld wordt. Stel je vragen dan daar.

ApneuVereniging
Er is in Nederland een heel actieve patiëntenvereniging, de ApneuVereniging. De medewerkers daarvan zijn allemaal vrijwilligers, veelal zelf apneupatiënt. Het is de moeite waard om lid te worden van deze vereniging, want ze brengt vier keer per jaar een informatief magazine uit en tien keer per jaar een onlinebulletin. Op die manier word je regelmatig op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van apneu. Ook als je geen lid bent van de ApneuVereniging, kun je veel informatie vinden op hun site: https://apneuvereniging.nl/

Besloten Facebookgroep van de ApneuVereniging
Er is een besloten Facebookgroep van de ApneuVereniging. Daarvan kan iedereen lid worden, ook als je geen lid bent van de vereniging zelf. De groep is besloten zodat de berichten die er gepost worden niet zichtbaar zijn voor niet-leden. Dat is fijn, want daardoor kun je er specifieke vragen stellen die je liever privé wilt houden.
Je vindt deze groep op Facebook onder de naam ApneuVereniging Groep https://www.facebook.com/groups/apneuvereniging.

Leverancier
Als je problemen hebt met je apparatuur, neem je contact op met de leverancier. Bij vragen over of problemen met je mra, raadpleeg je de tandarts die het aangemeten heeft.

Meer informatie?
Het boek Leven met snurken en apneu van voormalig voorzitter van de ApneuVereniging Piet-Heijn van Mechelen en Nico de Vries, kno-arts, gaat dieper in op de oorzaken, achtergronden en behandelmethoden voor apneu.

Wil je meer weten over de invloed van alcohol of slaap- en kalmeringsmiddelen, of heb je hulp nodig bij het afbouwen daarvan, neem dan contact op met Jellinek via
https://www.jellinek.nl/ of https://www.zelfhulpalcohol.nl/

In mijn boek schrijf ik over het leefstijlveranderingsprogramma GAAP. GAAP staat voor Gezondheids Aanpak bij APneu. Het GAAP-project werd ontwikkeld door personal trainer Geert Haeren. In mijn boek staat zijn bedrijf nog vermeld als PT Mesacosa. Inmiddels is Geert Haeren samen gaan werken met Rutger Jan Oost onder de naam 2Train Sittard. Hun site vind je hier: https://2train-sittard.nl/

Verder kun je natuurlijk terecht op mijn site
https://www.apneupatient.nl/

Inspiratiebronnen
Zoals je in mijn boek kunt lezen is mijn leven niet alleen veranderd door de diagnose en behandeling van apneu. De mensen die me gedurende de laatste twintig jaar geïnspireerd hebben vind je hier:

Mark Verhees  –  https://www.voorpositiviteit.nl/

Anne-Lies Smal –  https://bloei.biz/

Ellen Kersten –  https://schrijfjestuk.nl/

Esther van der Werf –  http://zozieje.nl/

Jolanda Pikkaart –  https://jolandapikkaart.nl/

David de Kock en Arjan Vergeer
https://www.365dagensuccesvol.nl/

De Thrilleracademie die ik in mijn boek vermeld, bestaat helaas niet meer.
Marelle Boersma verzorgt nog steeds schrijflessen en -cursussen én organiseert jaarlijks de Uitgeversdag.
https://marelleboersma.nl/onlineschrijfschool

Geerhard Bolte en zijn team
https://www.haystack.nl/ en https://www.uitgeverijdialoog.nl/

Rian Crins maakte mijn promotiefilmpje.