Maskers

Maskers

De zoektocht naar een passend masker

In mijn boek ‘Snurker word wakker!’ schrijf ik het probleem dat ik krijg met mijn masker, de Resmed Airfit P10®, als de banden van ander materiaal gemaakt worden. Hier vertel ik meer over de zoektocht naar een ander masker.

Een aantal maskers passeerden de revue. Allereerst de F&P Brevida
®. Deze bevalt redelijk, soms kan ik er goed mee slapen terwijl ik andere keren het gevoel heb dat de neusdoppen gaan ‘wippen’ als ik beweeg. Daardoor ontsnapt lucht en dat is niet de bedoeling, want dan ontstaat er lekkage en wordt de luchtdruk voor mij te laag. Verder kreeg ik het Philips Respironics DreamWear®-masker. De gebruikers in de besloten Facebookgroep van de ApneuVereniging zijn hier laaiend enthousiast over. Helaas wist ik binnen vijf minuten dat dit masker en ik nooit vriendjes zouden worden: de uitblaas is luidruchtig en irritant, het masker sluit niet fijn aan op mijn gezicht en ermee liggen vind ik helemaal een ramp. Ik ben een zijslaper en lig met dit masker niet ontspannen. Bovendien vind ik de bevestiging op het hoofd niet handig in combinatie met een slanghengel, omdat daardoor het masker steeds omhoog wipt. De slanghengel is een handig hulpmiddel. In het boek vertel ik er meer over. Natuurlijk geef ik het niet na vijf minuten op. In gedachten houdend dat het steeds wennen is als je een nieuw masker gaat gebruiken, heb ik het nog een aantal keren geprobeerd, maar het wordt echt niks tussen mij en het Philips Respironics DreamWear®-masker.

Daarna had ik mijn neus vol van maskers. Ik wilde er geen meer proberen. Dus heb ik een noodoplossing bedacht: ik heb de hoofdband van de Airfit P10® doorgeknipt en er aan beide kanten een stukje elastiek tussen gezet. Daarbij had ik jammer genoeg niet in de gaten dat de plek waar ik de band doorgeknipt heb niet heel handig is, omdat ik nu de beugels die door de band gaan een stuk over het elastiek moet leiden. Maar het functioneert redelijk, zeker omdat ik een hoesje van zachte stof heb gemaakt waardoor ik geen last heb van de stukjes elastiek.

Inmiddels heb ik opnieuw contact gehad met de leverancier van mijn CPAP, nu met een ervaren medewerkster. Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat er op dit moment geen masker is dat beter bij me past dan de Airfit P10®. De neusdoppen zitten goed, de manier waarop het masker met elastiek om mijn hoofd zit is oké en de uitgeblazen lucht wordt verdeeld over twee roosters waardoor ik én geen last heb van ontstoken ogen én mijn man het bed niet uit blaas.

Totdat er een masker op de markt komt dat nog beter geschikt is voor mij, houd ik het dus bij de Airfit P10® en pas ik de hoofdband zelf aan door er aan beide kanten een stukje elastiek in te zetten. Op een iets handigere plek dan de eerste keer, dat wel.