6 – Woorden

6 – Woorden

Schrijven is eigenlijk niets anders dan woorden aan elkaar rijgen tot een leesbaar geheel. Klinkt simpel toch? Alleen valt het in de praktijk vaak nèt een beetje anders uit. Want wanneer heb je (of maak je) tijd om te schrijven? En waar schrijf je dan over? Hoe geïnspireerd ben je en wat wil je er mee bereiken?
Allemaal vragen die ik me zou kunnen stellen, maar die eigenlijk deels de komende tijd overbodig zijn omdat ik me heb voorgenomen om in 2018 mijn ervaringsverhaal als Apneupatiënt te gaan schrijven. En toen gebeurde er iets raars: waar ik meestal net zo makkelijk woorden uit het toetsenbord tover als ik ze spreek, wist ik niet waar te beginnen en hoe aan de slag te gaan.

Gelukkig is er dan altijd wel iemand met wie ik kan overleggen, kan sparren of gewoon rechtstreeks kan vragen: ‘Hoe ga ik dit in hemelsnaam aanpakken???’

Het verlossende antwoord kwam deze keer van mijn schrijfvriendin Ellen, die ook mijn oorspronkelijke ‘schrijfjuf’ is. Zij gaf me de goede raad om een ‘mindmap’ te maken. Nu hoor ik dat woord de laatste tijd wel vaker voorbij komen, maar ik wist eigenlijk niet zo heel goed wat ik me daarbij voor moest stellen. Blijkt het gewoon een woordspin of woordwolk te zijn.
Die ken ik wel en gebruik ik vaker. Het uitgangspunt is één woord en van daaruit schrijf je alle woorden op die je invallen. Dus heb ik dat een tijdje geleden gedaan met het woord APNEU.

Deze week heb ik voor alle woorden die in mijn woordspin staan een gekleurd vel papier gepakt en daaronder een rijtje gemaakt van dingen die erbij horen. Feitelijk zijn dit gewoon nieuwe woordspinnen die mij helpen om mijn gedachten te ordenen.

Grappig is dat me, terwijl ik dit blog schrijf en even een blik op mijn blaadjes werp, een onderwerp invalt dat nog helemaal niet aan bod gekomen is op mijn velletjes papier. Dat is ook het leuke van deze manier van werken: als ik er af en toe doorheen blader blijft mijn onderbewustzijn ermee bezig en kan ik zo steeds nieuwe onderwerpen toevoegen.
Hopelijk kom ik op deze manier uiteindelijk tot een verhaal dat zo compleet mogelijk is!

Mijn vraag aan jou deze week: welke drie woorden komen bij je op als je aan snurken en/of apneu denkt?? Wil je ze met me delen? 

24 gedachten over “6 – Woorden

  1. Bedankt voor je reactie.
   Moe en Masker zijn voor mij herkenbaar, verdrietig niet zo. Eerder opgelucht omdat er eindelijk een diagnose gesteld is. Waardoor jij me weer een stuk op weg geholpen hebt! Blij mee <3

  1. Dank je wel Angela!
   Hartkloppingen is volgens mij een woord dat nog niet eerder langs kwam;)

  1. Dank je wel Ruud.
   Levenslang zal voor de meesten van ons gelden, maar daar had ik zelf nog niet aan gedacht.
   Slopend is het zeker (ook al voor de diagnose) en onbegrip is ook een heel toepasselijk woord.
   Misschien is daaraan iets te veranderen door er open over te zijn, zodat er meer bekend wordt over apneu. Ik weet dat jij daarin heel actief bent voor de Apneuvereniging, waarvoor dank.

  1. Dankjewel Ella.
   Mooie woorden. Mag ik vragen waar voor jou Erkenning voor staat?

  1. Dankjewel Bas.
   Bijzonder dat jij loopneus bij jouw woorden hebt staan, dat herken ikzelf niet bij mijn apneu. Worstelen kan op veel manieren uitgelegd worden, mijn eerste gedachte was het geworstel met de slang van mijn cpap voor ik een hengel had 😉 Ik ben benieuwd waar het voor jou voor staat.
   Opgelucht na de diagnose: heel herkenbaar!

 1. Moe
  3 jaar sukkelen zonder verbetering

  Onbegrepen en beetje moedeloos

  1. Bedankt voor je bijdrage Bert. Mag ik je een beetje een hart onder de riem proberen te steken? Bij mij werd in 2013 apneu geconstateerd. In eerste instantie kreeg ik een MRA, maar die had niet voldoende effect. Later kreeg ik de cpap en het heeft wel een jaar geduurd voor ik er enigszins redelijk mee sliep. Pas vorig jaar, in 2017 dus, kwam bij mij zoveel verbetering dat ik weer moed kreeg om nieuwe dingen te gaan doen. Daarna ging het de goede kant op. Ik wens je toe dat ook jij heel dicht bij dat keerpunt zit <3

  1. Dank je wel voor je bijdrage Henriëtte!
   Mooie woorden ook van jou <3

Geef een reactie

Hoe beoordeel je Snurker word wakker?*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *