Verrijking

Verrijking

Zoals ik een poosje geleden schreef, ben ik in de fase beland dat er mensen zijn die mijn teksten lezen en voorzien van commentaar. Ze waarschuwen me regelmatig dat mijn zinnen te lang zijn: ja, ik schrijf zoals ik praat…

Ze controleren mijn teksten op spel- en taalfouten en laten me weten of ze begrijpen wat ik bedoel. Of nee, dat weet ik eigenlijk niet. Ze laten me weten of mijn teksten begrijpelijk zijn. Ik hoop dan maar dat ze begrijpen wat ik bedoel.

Natuurlijk komt het regelmatig voor dat ze kritiek hebben. Mijn schrijfmaatje-in-crime heeft daar de mooie term Verrijking voor bedacht. Eigenlijk is dat precies wat de lading dekt.

Mijn proeflezers verrijken.

Ze verrijken mij, door hun opmerkingen en vragen en daardoor verrijken ze ook mijn teksten.

Ook dragen ze af en toe nieuwe zienswijzen aan, vragen me of ik ook over methode zus-en-zo ga schrijven. Waarbij dan blijkt dat er methodes zijn waar ik nog nooit van gehoord heb. Daar hoef ik dan niet over te schrijven want als ik ze niet ken passen ze logischerwijs ook niet in mijn ervaringsverhaal.

Wel maken ze me rijker. Want ik ben een nieuws-gierig mens en ga op onderzoek uit als ik nieuwe dingen tegenkom. Ik leer ervan en groei ervan.

Meer dan dat: het mooie woord Verrijking heeft mij geleerd dat op- en aanmerkingen het leven leuker kunnen maken. Zeker als er bij die uitwisseling tussen de proeflezer en mij dan ook nog humor om de hoek komt kijken.

Lieve proeflezers, dank je wel dat jullie mijn leven leuker maken!

6 gedachten over “Verrijking

  1. Wat een prachtig woord ” verrijking”. Het klinkt zoveel mooier als kritiek en geeft aan hoe je hier op een andere manier tegenaan kunt kijken.
    Dank je wel dus voor deze eye-opener.

    1. Ja, prachtig hè.
      Dat is ook de reden waarom ik zo blij ben met mijn schrijfpartner-in-crime. Zij heeft altijd van dit soort mooie woordwendingen!

Geef een reactie

Hoe beoordeel je Snurker word wakker?*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *